2022-11-08

Har hittat en väldigt bra föreläsare på nätet, dr Gabor Mate. Han är specialiserad inom trauma och missbruk. Igår hörde jag honom säga
 
"Trauma är inte vad som hände dig. Det är vad som skedde med dig på insidan som ett resultat av vad du var med om"
 
Så vad hände på insidan av mig som ett resultat av det jag var med om. Jag var 10 år gammal. Där på insidan där och då blev jag orotroligt rädd, skämdes över något som någon annan gjorde mot mig, jag kände mig smutsigt och äcklig därmed började min resa av självhat. Jag kände mig liten och lurad. Kränkt fast det ordet ägde jag inte som barn men det var det jag blev och kände. Jag skulle vara trygg i mitt hem med de vuxna jag hade omkring mig men blev övergiven och skadad. Det fick mig att känna mig ensam. Jag hade ingen att vända mig till. Det fanns ingen som såg mig eller kom till min räddning.
 
Han pratar också om att barn som växer upp och inte får uttrycka sina känslor, de barnen anpasssar sig till den miljö de växer upp i och deras känslor blir förtryckta inombords. Vilket i sig innebär att det påverkar immunförsvaret har det visat sig i studier. Detta är väldigt intressant. För att när jag var växte upp så hade jag jag årligen stora problem med mina halsmandlar, de blev svullna och jag kunde knappt svälja. Den dagen jag berättade min historia inför andra kvinnor i gruppbehandling så försvann detta symptom med mina halsmandlar. Så trauma påverkar vår psykiska hälsa men även vår fysiska kropp.
 
Jag kan verkligen rekommender er att lyssna till dr Gabor och det kommer väcka ett helande.
 
Visa fler inlägg